Peer-to-peer lenen: wat houdt het in?

Peer-to-peer lenen is een van de nieuwe opties om geld te lenen voor consumenten. Bij een peer-to-peer lening komen er geen financiële instanties, zoals een bank, tussen de lener en de geldverstrekker. Integendeel! Een dergelijke lening wordt over het algemeen opgezet tussen twee particulieren die geld aan elkaar uitlenen via online netwerken. Hierbij zorgt men er doorgaans voor dat het geld voor één lener wordt verstrekt door meerdere geldverstrekkers, om te voorkomen dat het risico op het verlies van het uitgeleende geld erg groot wordt. Ook bij een peer-to-peer lening kan het immers voorkomen dat een lener het geleende geld niet of niet binnen de gestelde termijn terugbetaalt.

Zelf geld lenen via peer-to-peer

Wanneer u momenteel te weinig geld heeft om rekeningen te kunnen betalen of om bijvoorbeeld nieuwe elektronische apparaten aan te schaffen, kan peer-to-peer lenen een goede optie zijn. Zoek op internet naar een geschikt peer-to-peer netwerk en lees de voorwaarden vooraf goed door. Zo voorkomt u dat u op een later moment tegen onaangename verassingen aanloopt. Na het aanmelden op een dergelijk netwerk kunt u een lening bij geldverstrekkers aanvragen, waarna een geldverstrekker akkoord kan gaan of de aanvraag kan weigeren.

Het is enigszins van de activiteit op een netwerk afhankelijk hoe snel u de lening toegezegd krijgt en het geld ook daadwerkelijk op uw rekening ziet staan. Let erop dat ook peer-to-peer leningen kosten met zich meebrengen, omdat geldverstrekkers een risico lopen en hun vermogen tijdelijk kwijt zijn. Leen dus alleen geld als u dit echt niet kunt missen!