Een persoonlijke lening afsluiten

Bij een persoonlijke lening verschaft een bank u een consumptieve kredietvorm, wat verschilt van een hypothecaire lening. Ook de kosten voor een persoonlijke lening liggen hoger dan bij een hypothecaire lening, omdat het vaak over kleine bedragen gaat. Bij een consumptieve lening wordt het geleende bedrag doorgaans in één keer door de bank uitgekeerd aan de lener, waarna de lener dit bedrag met een vooraf vastgesteld bedrag per maand af dient te lossen. De hoogte van een persoonlijke lening en het maandelijks af te lossen bedrag is van verschillende aspecten afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan uw inkomen en het vermogen wat u eventueel achter de hand heeft.

Leenovereenkomst bij persoonlijke lening

Na het afsluiten van een persoonlijke lening wordt een leenovereenkomst door de verstrekker van de persoonlijke lening opgesteld. Hier vindt u wat u maandelijks af dient te lossen, welke rente er over de restschuld wordt gerekend en wat de hoogte van de persoonlijke lening is. De leenovereenkomst kan tijdens de looptijd van de lening niet worden aangepast door de lener of verstrekker van de persoonlijke lening.

Niet alleen verschilt een persoonlijke lening hiermee van een hypothecaire lening, ook is een persoonlijke lening anders dan een doorlopend krediet. Dit zorgt soms voor verwarring onder consumenten, die denken dat een persoonlijke lening gelijk is aan een doorlopend krediet. In tegenstelling tot een doorlopend krediet, is het bij een consumptieve lening niet toegestaan om afgelost saldo opnieuw op te nemen. Het verloop van de aflossing van de consumptieve lening staat hiermee vooraf vast.