Iedereen heeft in zijn leven wel eens geld geleend. Zei het als kind van een vriend voor een zakje snoep of als volwassene van een bank om de aankoop van een huis te voltooien. Het principe van geld lenen is, logischerwijs, dat het geleende geld altijd binnen een bepaalde termijn terugbetaald wordt.

Je hoort het vaak genoeg voorbij komen in commercials van banken: “Pas op, Geld lenen kost geld”. Hiermee wordt dan gedoeld op de bijkomende rente die op het verschuldigde bedrag ligt. Wanneer je een langlopende lening hebt kan het door rente zelfs zo ver gaan dat je een aanzienlijk bedrag extra moet betalen. Maar wat nou als er een manier was waarop geld lenen niet per definitie geld kost?

 

Geld lenen bij je creditcard

Deze manier is er zeker. Door middel van het slim gebruik van je creditcard, kost geld lenen niet altijd geld. Dit klinkt natuurlijk heel tegenstrijdig. Dus om dit principe goed te begrijpen zullen we dieper in moeten gaan op de werking van de creditcard.

Eigenlijk is de gehele werking van de creditcard gebaseerd op een lening. De werking is simpel uit te leggen. Elke keer wanneer je iets aanschaft door middel van het gebruik van je creditcard, wordt dit bedrag in rekening gebracht gedurende een maand. Aan het einde van de maand wordt dan dit bedrag gesommeerd en dit gehele bedrag ben je dan verplicht te betalen. Als je dit bedrag binnen de, door de creditcard verstrekker opgestelde, termijn betaald, hoef je geen rente te betalen over dit bedrag. Er kan dus gesteld worden dat je op deze wijze gebruik hebt gemaakt van een korte renteloze lening.

Dit betekent dus dat je geen extra rentekosten hoeft te betalen, waardoor de alom bekende commercial leuze onderuit gehaald kan worden. Maar wat nou als je het bedrag niet in 1 keer af kan lossen?

De optie van het Gespreid Betalen

Wanneer je het totale bedrag niet in een keer af kan lossen, kan je kiezen voor de optie ‘gespreid betalen’. Met deze optie moet je echter wel rente betalen. Vaak is deze rente ter hoogte van 14 à 15%. Met de optie gespreid betalen biedt de creditcard verstrekker jou de optie om het verschuldigde bedrag in termijnen te betalen. Hierdoor vallen we echter wel weer in de leuze dat geld lenen, daadwerkelijk geld kost.

Dus het is altijd aan te raden om, wanneer dit mogelijk is, het verschuldigde bedrag van een lening per direct af te betalen.

 

Meer weten over dit onderwerp kan op deze site.

Geef een reactie

*
*

Required fields are marked *